Brez diete nad kilograme.

V življenju jadramo čez mnogo različnih obdobij in pogosto zaidemo tudi v obdobja, iz katerih se nekaj novega naučimo. Nekaj novega o sebi.

Danes vem že veliko o tem kdo sem in vem, da se moram v svoji koži počutiti dobro, ker tako bolje funkcioniram in to me osrečuje. Dan preživim lažje, če vem, da sem naredila nekaj dobrega zase in na koncu dneva lažje zaspim, ker vem, da sem naredila, kolikor sem lahko dobrega za svoje zdravje, za svoje psihično in kot tudi fizično dobro počutje. Morda pretiravam, vendar…

Osrečuje me dejstvo, pravzaprav se mi zdi to samoumevno dejstvo, da imam nadzor nad svojim življenjem. Morda se tega premalo zavedamo, ampak ja, krmilo našega življenja je v naših rokah. Dejstvo je, da je vsak svoje sreče kovač.

Poskrbi zase, vzemi si čas zase, sebe imej najraje, ker prav na tej točki se začne ljubezen do vsega drugega. Ljubezen se začne pri nas samih.

Kilogrami? Hujšanje? Prehrana? Gibanje? Dobro počutje? Samozavest? Let’s talk about that. Zopet in upam, da zadnjič, se borim z odvečnimi kilogrami. Pa bom slišala stavek, eh pa saj si šele rodila. Ja pa sem res, je zato sporno delati na tem, da se v svojem telesu počutim dobro? Ne, ni. To je moje telo, jaz sem odgovorna zanj in za svoje počutje. 😉

Na žalost pri izgubi kilogramov bližnjice ni, če jo najdeš, potem moraš vedeti, da nisi na pravi poti. Kilogrami se bodo vrnili, hitreje kot si misliš in to v dvojnem številu. Bljižnice resnično ni. Diete ni.

Z odvečnimi kilogrami in gromozansko željo po dobrem počutju v svoji koži, željo po večji samozavesti, strmim k zdravemu življenjskemu slogu in ne dieti. Verjamem da je razmerje za izgubo kilogramov, razmerje v gibanju in prehrani, kjer slednja prevladuje.

Moji jedilniki niso vedno usklajeni in to ne pomeni, da čokolade ne jem in to ne pomeni niti to, da vedno najdem čas za rekreacijo. Trudim se, vztrajam vse do te mere, da je meni OK, da vidim napredek in da se počutim super.

Kakor sem že velikokrat omenila imam zelo realno sliko življenja. 3 otroke in moža, redno zaposlitev, kot dip. med. sestra in gospodinjstvo petčlanske družine. Ne hodim čez trupla, ampak čez svojo zdravo pamet, dobro počutje in na proces hujšanja gledam s precej realnim pogledom, nič se ne zgodi čez noč in samo od sebe.

Torej to ni še ena skrbno načrtovana dieta, to je le mojih 10 NASVETOV, za prvih nekaj osnovnih korakov k boljšemu počutju, zdravemu življenjskemu slogu in izgubi odvečnih kilogramov.

MOJIH 10 NASVETOV ZA IZGUBO ODVEČNIH KILOGRAMOV:

  1. Manj jej! Manj jej! Manj jej! Na krožnik si daj polovico obroka, kot sicer. Navsezadnje si res tako lačen? Ni se potrebno prenajedati. Moraš vedno nekaj jesti? Pa vzemi v roke jabolko, korenje, popij kozarec vode.
  2. Gibanje za vsako ceno. Imaš v službi ali doma dvigalo? Pozabi nanj. Vedno pojdi po stopnicah. Ja, tudi v 6. nadstropje. Imaš službo le nekaj km oddaljeno od doma? Pojdi peš, pojdi s kolesom. S prijateljico kofetkajta raje, kar na sprehodu, vzemita kavo to-go in tisto urico ob kavi raje preživita zunaj, ob mini rekreaciji. Enostavno je. Gibaj se!
  3. Najdi šport, ki ti ugaja časovno, krajevno, finančno in ki paše k tvojemu ritmu življenja. Verjamem, da nismo vsi športniki, vendar gibanje je ena od osnovnih pojmov izgubljanja kilogramov in dobrega, zdravega počutja. Obstaja toliko načinov gibanja, oh kako zelo verjamem, da vsaj ena oblika odgovarja tudi tebi. Hoja, pohodništvo, kolesarjenje, rolanje, fitnes, tenis, joga, pilates, aerobika… Jaz obožujem vse vrste športa, zato športam skoraj vsak dan, če mi otroci in mož le dovolijo in mi moja energija to še dopušča. Doma imam tudi spinner, blazino in žogo za ravnotežje ter nekaj majhnih uteži, za vsak slučaj, če bodo zopet uvajali karanteno #andthatshit. Šport je zakon v vseh svojih zvrsteh in oblikah. Saj veš, gibaj se!
  4. Manj jej! Manj jej! Manj jej!
  5. Za lažje razumevanje hujšanja ti predlagam nekaj osnovnega znanja o kalorijah. Si že kdaj videl/a nekoga, ki v trgovini obrača vsa možna živila na polici in bere številke iz tiste mini razpredelnice. Ja to sem jaz! Iščem čim bolj manjšo vsebnost kalorij oz sladkorja, maščob. Na dan naj bi zaužili od 1500-2000 kcal, ko hujsamo pa še nekoliko manj. Porabili pa naj bi jih več, kot pa zaužili.
  6. IZOGIBAJ SE VSEMU BELEMU: moka, sladkor, kruh, biskviti, torte…
  7. Ok, da bi torej manj in bolj zdravo jedli je zelo priporočljiva čistka hladilnika in omar. Torej če doma ne bomo imeli čipsa, smokija, piškotov, čokolad, bombonov in ostalih kaloričnih stvari jih tudi jedli ne bomo. Jedel boš torej tisto, kar imaš doma. Simple as that. Zato raje nafilaj omare s čim drugim kot junk foodom. Naj bodo polne zdrave, uravnotežene hrane. Ne pozabi na hitre prigrizke, kot so sadje, zelenjava, oreščki, riževi vaflji, zelenjavni namazi…
  8. Veliko pij! Če je le možno minimalno 1,5 l tekočine. Obvezno je da črtaš popolnoma vse sladke pijače. Tudi alkohol vsebuje zelo veliko kalorij. Za alternativo pij: grenivko, limono ali zeleni čaj, prav vse tri zadeve pomagajo pri topljenju maščobe in oddvajajo odvečno vodo iz telesa.
  9. Jeklena moč in vztrajanje je edini ključ. Zdrava izguba kilogramov je približno 1kg na mesec. Verjetno bodo kilogrami na začetku padali hitreje, nato pa vedno počasneje, to je normalno, ne obupaj. Potrebno je razumevanje, da shujšati ne moreš čez noč, ker tudi kile nisi pridobil čez noč. Nikoli ampak res nikoli ne obupaj. Vztrajaj in vztrajaj. Rezultat bo zagotovljeno prišel, morda ne danes, jutri, čez mesec, ampak BO!
  10. Spanje! Hja, pravijo, da je dober in kvaliteten spanec skoraj enakovreden zdravi in uravnoteženi prehrani. Pa se pojdi potem hujšanja z dvema dojenčkoma in triletnikom. Nič hudega, pazi na svoj spanec, spočij telo, daj mu možnost, da v miru procesira vse svoje funkcije.

Tako, to je to. Naj ti moji nasveti ne služijo le trenutno, naj ti služijo k izoblikovanju boljšega načina življenja. Naj bo to le uvod v zdrav življenjski slog, ki se nikoli ne konča.

In za konec še to… Se spomniš mojih dveh čokoladic od včeraj? Spodaj sem samo za primerjavo poslikala še obe tabeli kalorij. Počekiraj vsebnosti sladkorja. 🙂

proteinska čokolada
2,8 g sladkorja v 100 g čokolade
Kinder bueno
41, 2 g sladkorja v 100 g čokolade

PS: če spadaš v rizično skupino populacije (kronična obolenja, nosečnost itd.), se posvetuj z osebnim zdravnikom o spremembi življenjskega sloga.