Čtivo v letu 2020

Lansko leto sem imela le eno željo glede prebiranja knjig v letu 2020 in sicer, da preberem še kakšno bolj debelo knjigo. Hja Liščka mi (še) ni uspelo prebrati – 900 in nekaj strani. Sem pa prebrala nekaj čudovitih knjig, tudi bolj močnejših sicer, nekatere sem prebrala prehitro, nekatere še kar berem in nekatere ostajajo, kar nedokončane.

S knjigami ravnam po občutku, v branje se ne želim siliti in literaturo izberem po počutju. Letošnjemu počutju ne zamerim prav nič, variralo je iz enih ekstremov v druge, v obdobje popolne obremenjenosti in v zatohle, osamljene dneve izolacije. Tako je tudi moj okus pri izbiri literature nihal, vendar kljub temu, nekaj knjig se je le nabralo in tukaj ti predstavljam mojih top 10 v letošnjem letu.

Predstavljam ti torej mojo letošnjo zbirko knjig, ki so tako ali drugače v meni pustile delček svoje vsebine in katere ti iskreno priporočam v branje.

 • Sally Rooney – Pogovori s prijatelji
Prvenec prve velike milenijske avtorice Sally Rooney. Roman Pogovori s prijatelji, ki ga odlikuje subtilen, oster smisel za humor, je čudovito pozoren in živo odziven na mladostne vrhunce sreče in treske ob tla, na ostre čeri, na katere lahko nasede prijateljstvo med ženskami.
 • Elena Ferrante – Neapeljski cikel
Lila in Elena, tako različni, a vendar nerazdružljivi, najboljši prijateljici že od otroštva. Povezani ostaneta vse življenje, več kot šestdeset let, dokler ena od njiju ne izgine brez sledu, druga pa z obujanjem preteklosti poskuša rešiti uganko prijateljičinega izginotja. ELENA FERRANTE je vzdevek italijanske pisateljice, ki si kljub izjemni mednarodni odmevnosti (njena dela se prevajajo v 40 jezikov) in pravcatemu valu ferrantemanije želi ostati neznana.
 • Jojo Moyes – Dekle, ki si ga zapustil
Dekle, ki si ga zapustil pripoveduje o ljubezni in medčloveških odnosih. O izgubljeni veri o ljubezni in kako se le-ta zopet vrne.
 • Elena Ferrante – Dnevi zavrženosti
Olgina zgodba ni nič novega, toda slog pripovedi je. Ferrantejeva je neustrašna. Njeno pisanje je boleče iskreno in velikopotezno. V ospredje postavlja ženske, ki jih družba oblikuje, popači in včasih stre. Prodorno in brez sentimentalnosti secira osebni mikrokozmos in meandre človeške duševnosti.
 • Jojo Moyes – Zadnje ljubezensko pismo
Piše se leto 1960. Ko se Jennifer Stirling prebudi v bolnišnici, se ne spomni ničesar – ne tragične avtomobilske nesreče, po kateri se je znašla tukaj, ne svojega moža, niti tega, kdo je. Kot tujka v lastnem življenju v svojem domu brska za kakršnim koli namigom o svoji preteklosti, ko naleti na skrito pismo ljubimca, ki ji narekuje, naj pusti moža.
 • Anna Gavalda – 35 kil upanja
Ganljiv roman o neizmerni stiski odraščajočega šolarja. Kratek a izredno pomemben roman, ki nosi težko sporočilo.
 • Philippa Perry – Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši
O tej knjigi sem napisala že veliko, pobrskaj po blogu. Sicer pa, kot že naslov pove, starši, otroci vam bodo hvaležni.
 • Marko Juhant – Varuh otrokovih dolžnosti
Mnogi starši begajo med takimi in drugačnimi pristopi, modnimi smernicami in nasveti z interneta. Pogosto od oseb, ki niso še nikoli srečale in bile odgovorne za kakega otroka, ki ima težave. Naslednji dan pa najdejo drugačen, diametralno drugačen nasvet in ne vedo, kaj zdaj. Večinoma podležejo popularnim, ‘mehkim’ pristopom, polnih idej kultur, ki so nam tuje.
Knjiga je namenjena bodočim staršem, pa tistim, ki so že, tistim z otroki s posebnimi potrebami in babicam ter dedkom. Verjamem, da bodo tudi učitelji in vzgojitelji kaj imeli od nje. Zakaj?
Ker je iz prakse! Iz resničnega življenja. Kaj prinese skupaj več kot 50 let izkušenj dveh avtorjev? Eno trdno osnovo za vzgojo!
 • Tara Westover – Osvobojena
Tara je odrasla v posebni ameriški družini: oče avtoritativen, karizmatičen verski gorečnež, mama tiha, sposobna ženska z zdravilskim darom in Tara kot najmlajša od sedmih otrok, ki so se vsi rodili doma, niso hodili v šolo in dolgo niso imeli niti rojstnih listov. Živeli so na hribovski kmetiji in delali na očetovem odpadu, prepuščeni njegovi svojeglavosti in nezaupanju do družbe.
 • Aljoša Bagola – Kako izgoreti
Aljoša Bagola, eden najbolj priznanih in največkrat nagrajenih slovenskih oglaševalskih kreativnih direktorjev, izvrsten pripovedovalec zgodb, priljubljen predavatelj in kolumnist, s knjigo Kako izgoreti prinaša iskreno izpoved o soočenju z izgorelostjo.
 • Robert Križaj – Čuječnost
Stres v življenju je neizogiben in zdi se, da ga je čedalje več. Če ga ne zmoremo obvladovati, prej ali slej zbolimo. Program za zmanjševanje stresa, zasnovan na čuječnosti (MBSR), je izvoren in najtemeljiteje raziskan program za urjenje čuječnosti na svetu.

Ne pozabi, da trenutno zaradi pandemijskega stanja poteka e-slovenski knjižni sejem 2020, torej online, kjer lahko nekatere knjige dobiš za nekoliko nižjo ceno.

Želim ti prijetno branje.