Enostavna veganska torta

Za bratov rojstni dan sem imela zopet izgovor, da naredim torto. Mnjami.

Verjetno so še ne dolgo nazaj pri nastajanju tort uporabljali le en izraz ’’speči torto’’, a zelo sem vesela, da se načini in dolgoletni trendi prehranjevanja spreminjajo in s tem tudi načini priprave hrane, prav tako tort. Pregrešno dobre sladice so danes lahko celo zdrave, polne vitaminov in ne sestavljenih ogljikovih hidratov, tudi brez sladkorja. Generacija mojega očeta bi me postrani pogledala in mi ostro dejala, da torte pa le morajo biti torte (biskvit, margarina, sladkor, smetana, itd.), z njimi pa bi se strinjal še marsikdo.

Meni ljubše so sladice, ki so bolj zdrave, enostavne za pripravo in okusno lahke. Seveda pa ne rečem, da se popolnoma odrekam klasičnim sladicam, še zmeraj se je potrebno posladkati z old timerskimi tortami, piškoti in biskviti.

Najraje ustvarjam torte brez peke, veganske in presne, ali pa torte brez glutena in brez dodanega sladkorja. Letos je brat dobil zelo enostavno vegansko lepotičko.

Pri nastajanju tortice sem imela super pomoč, najin malček je pripravljal osnovo, malo bolj zahteven del pa je prepustil očiju in mamici.

Tortica je bila odlična.

Sestavine

Osnova:

  • 200 g maslenih veganskih piškotov
  • 4-5 žlic mletih mandljev
  • 3 žlice kokosovega olja

Krema:

  • 600 ml sladke smetane (veganska)
  • 400 g temne čokolade za kuhanje
  • ekstrakt vanilije
  • 1 vrečka veganskega gustina v prahu
  • 2 žlici kokosovega olja

Preliv:

  • 200 g zamrznjenih gozdnih sadežev
  • 1/2 vrečke veganskega gustina v prahu
  • 2 vanilijeva sladkorja

Postopek

V fino zdrobljene maslene piškote dodamo kokosovo olje in mandlje. Dobro premešamo in dno pekača za torte enakomerno obložimo z dobljeno maso. Pekač postavimo v hladilnik, da se osnova dobro strdi. Med tem časom pripravimo kremo.

Po navodilih na škatli pripravimo vegansko sladko smetano, kateri med segrevanjem dodamo čokolado. Maso večkrat premešamo. Ko je čokolada popolnoma stopljena dodamo žličko vanilijevega ekstrakta, 2 žlici kokosovega olja in vrečko veganskega gustina v prahu. Z metlico mešamo dokler ne dobimo popolnoma gladko maso.

Čokoladno kremo malenkost ohladimo in jo prelijemo na osnovo. Vse skupaj postavimo za minimalno 3 ure v hladilnik, dokler se masa popolnoma ne strdi.

Gozdne sadeže segrejemo in jim dodamo vanilijev sladkor in polovičko veganskega gustina. Na ohlajeno kremo prelijemo gozdne sadeže in jo postavimo v hladilnik čez noč.