Kljukuša na moj način

Včeraj smo za kosilo imeli zelo enostano in prav tako zelo okusno kljukušo. Po slovensko ji pravijo kar piščanec v testu? Haha.

Takega kosila si ne omislimo pogosto, vendar v življenju je potrebno vzdrževati ravnovesje in tako je tudi v prehrani. Kljukuša velja za težko in kalorično jed. Vseeno pa jo pripravim kdaj pa kdaj za kosilo. Mmm.

Kljukuša je tradicionalna bosanska jed in pripravljam jo po starem receptu znanke že skoraj 10 let. Na željo vas- strastnih kuharic je pred vami enostaven recept za zelo enostavno kljukušo.

Sestavine (za 3 osebe):

  • 400 g moke
  • 3 jajca
  • ščepec soli
  • 3-4 žlice olivnega olja
  • 3 velike krompirje
  • 200 – 300 ml vode oz. po potrebi
  • 300 g pišančjega mesa (mi imamo vedno le piščančja prsa, v originalni kljukuši so seveda piščančja bedra)
  • 160 g sladke koruze (po želji lahko dodate katerokoli zelenjavo ali pa testo pripravite brez nje)
  • 200 ml sladke smetane

Postopek:

  • Moko, jajca, sol, olivno olje in vodo z električnim mešalnikom zmešamo. Dobiti moramo gladko in nekoliko bolj gosto maso (masa je podobna masi za palačinke, vendar vsaj 3x bolj gosta).
  • Krompir olupimo, operemo in narežemo na približno 1 x 1 cm velike kocke in ga primešamo testu.
  • Piščančja prsa narežemo na trakce in ga začinimo po okusu, jaz dodam tudi nekaj kapljic olivnega olja. Prav tako se meso pripravi v primeru piščančjih beder.
  • Pekač (40 x 20 cm) namastimo z maslom ali olivnim oljem in ga postavimo za 10 min v pečico ogreto na 190°C.
  • Ko je olje/ maslo v pekaču segreto, vlijemo vanj maso in na maso položimo pripravljeno meso.
  • Kljukušo postavimo v pečico ogreto na 190°C za 30 minut. Po 30- ih minutah testo vzamemo iz pečice in ga prelijemo s sladko smetano. Testo pečemo še 15 – 20 min na 210°C. Ko je kljukuša zlato rjavo obarvana in lepo zapečena jo vzamemo ven iz pečice.

Namig: zraven si lahko pripravimo omako narejeno iz treh žlic kisle smetane, svežega pora (narezanega na koščke) in 250 g Cottage cheesa.

Sem bila pri navedbi postopka nerazumljiva? Pusti komentar spodaj in z veseljem odgovorim.

Pa dober tek vam želim.

Dodaj odgovor