Nizkokalorični veganski piškoti

Črtaj beli sladkor iz svoje prehrane in bodi cool. Speci piškotke brez dodanega sladkorja, brez bele moke in se malenkost posladkaj. Hitro se pripravijo (s tremi otroki res nima smisla komplicirati) in še hitreje pojejo.

Ne bom zamolčala treh dejstev.

  1. V piškotih se nahaja sladkor iz pomarančnega soka, v obliki fruktoze. Vendar ta sladkor ni procesiran, to ni beli sladkor, to je sladkor, ki je naravno prisoten v živilu. Tudi ta sladkor, pa čeprav je naravni, ga je potrebno v telo vnašati previdno in ne preveč. Dve pomaranči na celo zmes piškotov ne bosta našemu telesu naredili škode.
  2. Črna veganska čokolada ima sama po sebi ogromno dodanega belega, trsnega sladkorja, zato pozor pri dodajanju le-te. Poznam zaenkrat le eno, ki dodanega belega sladkorja nima in sicer Cavalier Dark temna čokolada, ki je sladkana z naravnim sladilom Stevia (link).
  3. Bele moke v piškotih ni, je pa polnozrnata moka. Med tema dvema mokama je ogromna razlika, že sama vsebnost glutena, mineralov, vitaminov in tudi vlaknin je povsem različna. Več o polnozrnati moki ti zaupam kdaj drugič, kakšen ponedeljek haha. Vendar bele moke pri nas doma ni že nekaj časa na sporedu.

Uživaj pri peki!

Sestavine in postopek.

  • 300 g polnozrnate moke
  • 1 pecilni prašek
  • tri jedilne žlice mandljev v lističih
  • 100 g mletih orehov
  • ščepec soli
  • jedilna žlica pravega (veganskega) kakava v prahu
  • nastrgana limonina lupinica

Vse zgoraj naštete SUHE SESTAVINE ZMEŠAŠ SKUPAJ.

  • sok dveh velikih pomaranč
  • 150 ml kokosovega olja (lahko uporabiš tudi, kar sončnično olje, vendar bojo piškotki med peko lahko izgubili obliko in bili bolj ploščati)
  • eno žlico vanilijevega ekstrakta
  • čajno žličko brezkaloričnega Stevia sladila (žličk lahko daš nekoliko več, čisto po okusu dodaj sladilo)
  • žlico ruma 

Tudi te, zgoraj naštete, MOKRE SESTAVINE ZMEŠAŠ skupaj.

Obe dobljeni zmesi zmešaš skupaj in dodas 200 g nasekljane veganske temne čokolade. Maso dobro pregneteš, jo oviješ v folijo in za najmanj eno uro postaviš v hladilnik. S čajno žličko nato oblikuješ majhne piškotke in jih postaviš na pekač.

Pečeš v vnaprej segreti pečici na 180 stopinj, 12-14 minut.

NAMIG: med peko piškotov uporabim vedno dva pekača, gre hitreje, se razume.

P.s. masi ne pozabi dodati kanček ljubezni.