Visoko proteinska torta z jagodami

Naravnost obožujem lahke in nizkokalorične sladice. Lahko jih poješ kolikor ti srce poželi, brez slabe vesti.

Velikokrat si zamislim kako super bi bilo iti na kofet in zraven, namesto sladkorne bombe, pojesti eno od beljakovinskih tortic. Nekaj let nazaj so v Sloveniji celo bile v ponudbi beljakovinske tortice, potem pa so zaradi neznanih vzrokov bile umaknjene iz prodaje. Tako nam je vsem ljubitelejm beljakovinskih tortic in sladic ostala le možnost peke doma.

Tokrat sem pripravila zelo enostavno in okusno sladico, brez skadkorja in glutena. Pripravljeno v slabi uri.

Sestavine:

200 g mletih mandljev

3 jajčne beljake

1/2 pecilnega praška

250 g pasirane skute

250 g Mascarponeja

Čajno žličko sladilo Stevia

Vanilijev ekstrakt

100 g svežih ali zamrznjenih jagod

Čajna žlička želetine v prahu


Postopek priprave testa:

  • 3 beljake penasto umešamo
  • mlete mandlje, 150 g skute. pecilni prašek ter 1/2 čajne žličke Stevie zmešamo skupaj
  • dobljeni masi dodamo penasto umešane beljake
  • v namaščen pekač vlijemo testo in ga pečemo 30 minut na 160°C

Postopek priprave kreme:

  • 100 g skute, Mascarpone in ekstrakt vanilije zmešamo skupaj
  • dobljeno kremo premažemo na ohljeno testo

Jagodni preliv:

  • zamrznjene jagode na blagem ognju odtalimo in pretlačimo, dodamo 1/2 čajne žličke Stevia sladila in želetino v prahu
  • dobljen preliv, prelijemo čez kremo

Nasvet:

  • v kremo lahko dodate tudi proteine z okusom vanilije
  • v testo lahko dodate še mlete orehe, pistacije, lešnike ali kokosovo moko