Vsak začetek je težak

Vsi strmimo k še malo boljši verziji sebe, saj se kot osebe vedno znova učimo, razvijamo in izobražujemo. Dan v katerem se nič novega ne naučimo, je dan ko nazadujemo. Kako in kje začeti je vedno najpogostejše vprašanje, ko se želimo pomakniti stopničko k boljšemu počutju v svoji koži, boljšemu življenjskemu slogu.

Nimam motivacije, ne morem se premakniti s kavča, ker sem resnično tako zelo utrujen, ne vem v katero smer bi najprej zavil, česa naj se lotim najprej. Kje naj enostavno začnem. Vrtiš se v začaranem krogu, bolj ko poleževaš, bolj si zaležan, bolj ko odlašaš, bolj pozabljaš zakaj bi sploh želel začeti. Zato vam v tej objavi ponujam nekaj malih nasvetov, kako začeti in kdaj ter še nekaj osnovnega znanja o prehranskih vrednostih, da bo vse vsaj skupaj vsaj malenkost bolj razumljivo.

Moja prva misel ob vpršanju kje začeti, je…

začeti je treba na začetku

Ko ti naredi tisti klik v glavi, dovolj mi je, moram se spraviti v red, je čas za spremembo, potem je treba samo še začeti.

naj ti bojo spremembe edina stalnica v življenju

Prvič naj bo jasno to, da je VSAK ZAČETEK TEŽAK. Vedno je bil in vedno bo. Nov korak na novi poti bo zmeraj težak, vendar potem, ko narediš za prvim korakom še naslednji korak in za njim še enega, potem že, kar korakaš in ko zakorakaš, že skoraj tečeš. In ko tečeš… JA! Just go for it.

Drugič, ko enkrat začneš, si prehodil že pol poti do svojega novega cilja. Potem si že prebil led sam s seboj in si že v tem, se že boriš in nima več smisla odnehati. Sedaj veš, da si sposoben začeti. Potem pa samo še naprej, ne nazaj, samo še naprej.

Tretjič, če ne moreš, ne znaš, nimaš volje, nimaš denarja, nimaš pravilne motivacije, nimaš znanja, nimaš časa, a vendar imaš ogromno ŽELJO, imaš že veliko. Ker če imaš željo, potem lahko s to željo premikaš gore. Spremeniti življenski slog ni iz danes na jutri, so majhni koraki, dolge poti. Ti se samo spravi na to pot, ker ta pot je pot do tvojega boljšega jaza.

Četrtič, začni še danes, sedaj, ta moment, takoj, ko prebereš to objavo. Ne jutri, ne v ponedeljek, ne naslednji mesec in ne naslednje leto. Takoj! Danes! Če se odločiš za jutri bo ta jutri vsak dan in vsak dan ima svoj jutri, zato začni sedaj!

Torej, kje začeti?

Najprej ti zaupam mojo zgodbo o zavedanju svojega telesa, o zavedanju, kakšno moč imam nad njim prav jaz in o prebujanju potrebe, da zanj skušam narediti, kar se le da dobro.

Ta zgodba sega vse do srednješolskih časov, oz časov po srednji šoli. Po srednji šoli so se mi začeli kilogramili hitro kopičili, takrat se je življenjski slog popolnoma spremenil. Prva redna služba, avto, nobene profesorice športne vzgoje, nobene rekreacije. Boki, noge, zadnjica, trebuh, obraz povsod so se odvečne maščobe začele nalagati, postajala sem vedno bolj zalita. Neaktivnemu življenskemu slogu se je hitro pridružila še slaba, hitra prehrana ter kasneje nora študentska leta. Preden se zaveš, da se rediš, da zastrupljaš svoje lastno telo, da tvoje početje prav nič ne koristi tvojemu zdravju in da ti pogled v ogledalo ni všečen, pridobiš že, kar nekaj kilogramov, pa lahko bi rekla, da sem v prvem letniku faksa imela že krepko 15 kg preveč (če me spomin ne vara, okrog 74 kg). Živiš iz dneva v dan, še kar ješ tiste kokice (vsak večer) iz mikrovalovke, še kar ješ tisti omamen čips, ohhhh sendviči, en je premalo, dajmo dva. Filmi in kavč. Predavanja in učenje, hitra hrana med jutranjo prakso in popoldanskimi predavanji. Ja in potem še najhuje, sladkane pijače, oh to se je pilo, kot v potokih. Bi morda morala razlagati o alkoholu v študentskih letih? Ni potrebe kajne? O rekreaciji pa s takim tempom takrat niti razmišljala nisem. Na koncu žurke smo brez pomisleka odšli še na en masten Olimpija burek. Danes, ko pišem to in se spominjam kako sem živela tisto leto, dve, tri me malo, kar zmrazi. Sem že morala čez to, da sem danes tukaj, si pravim.

Potem pa se nekega jutra zbudim in si rečem, dovolj je, tako ne gre več naprej, potrebne so korenite spremembe, s svojim telesom nisem več zadovoljna. Imela sem, no še zmeraj jo imam, svojo zelo dobro, eno izmed boljših prijateljic, s katero sva bili zmeraj za “hujšanje brez diete” v duetu, ane Katja (srček si)? Na faksu sva diplomirale tudi iz diet, ne samo iz zdravstvene nege, haha. Vse nama je predstavljav izziv, vse. Probali sva skoraj vse možne diete, vključili rekreacijo na kakršen koli način, vzpodbujali druga drugo in počasi je začelo delovati.

Zajtrki, malice, kosila in večerje so postali premišljeni, načrtovani, kar ne pomeni, da sem za pripravo potrebovala celo večnost in posebno vrsto strategije, super živil itd. Hladilnik in omare sem opremila s “primerno” hrano, namesto Snikersa sem v roke vzela jabolko in namesto klasičnih testenin s tuno, sem skuhala riževe rezance in pašta je postala še boljša. V naprej sem obroke načrtovala, vsaj približno, danes po tolkih letih mi je to že v navadi in čudno bi mi bilo, da bi za zajtrk pojedla sendvič ali pa skuhala klasične testenine. Če si obroke vnaprej malenkost ne splaniraš (vsaj pri začetku spremembe življenskega sloga) se rado zgodi, da zaradi lakote hitro posežeš po fast food-u oz. Snikers variantam. Za zajtrk tako skoraj zmeraj jem proteinski kruh z avokadom, jajca na 1000 načinov, ovsene kosmiče s sadjem itd.. Sladke pijače sem zamenjala že z tako zelo opevano voda, limonado, zelenim čajem. Beli kruh, kaj je že to? Se ti je torej že posvetilo kje začeti?

JA! Začni pri prehrani. Vendar pozor, hrana je zelo kompleksen pojem, širok nabor živil, hranilnih vrednosti, kalorij in predelava hrane je pester, mnenja so različna. Za začetek osvoji le teh 10 nasvetov, bistvo znanja o prehrani, podlago za naprej, potem pa gremo dalje. Ja? JA!

  1. Takoj zamenjaj vso pijačo za VODO! Minimalen vnos tekočine je 1,5 l. Hidracija je potrebna, saj s tem v telesu
  2. Čipse, smokije, čokolade, piškote, bombone odnesi raje, kar k sosedu, ne začenjaj s čistko tako, da najprej vse poješ. Obstajajo tudi alternative priboljškov, kot so riževi čipsi, z manj maščobe, proteinske čokolade, presne torte brez dodanega sladkorja,proteinske torte, proteinski piškoti itd.
  3. Fast food odpade v vseh oblikah, torej pice, hamburgerji, cvrta hrana, predelana hrana itd… se vidimo, ko se bomo boljše počutili, pa še to čez čas ne prinaša nobenega gušta več.
  4. Naj 50% dnevnih kalorij zavzemajo kompleksni OGLJIKOVI HIDRATI, ki dajo telesu dalši občutek sitosti, ker jih telo dlje časa prebavlja. Najbolje tisti, ki vsebujejo čim več vlaknin in malo sladkorja: ovseni kosmiči, riž, krompir, polnozrnate testenine. Sadje (zaradi sladkorja) spada med enostavne ogljikove hidrate, zato je priporočljiv vnos v manjših količinah.
  5. MAČOBE, živalske ali rastlinske? Oboje, vendar naj ne predstavljajo več kot 20% celotne prehrane, živalske le 1/3 in rastlinske 2/3 vseh maščob skupaj. Torej najboljše (nenasičene) maščobne kisline dobimo iz rib in morskih sadežev (omega3), oreščkov (dnevno le ca. eno pest) ali olja (razen palmovo in kokosovo, ki spadata v nasičene maščobne kisline). In meni osebno najboljši vir AVOKADO. Samo za info. živalske maščobe (nasičene MK) se nahajajo v klobasah, mleku, paštetah, mesu, siru… Si vedel, da je kravje mleko, kar 100% maščoba?
  6. BELJAKOVINE. No, tukaj bom malo daljša, saj so beljakovine izredno obsežne in najbolj pomembne v prehrani in pri našemu zdravju. Literature navajajo, da naj bi bile za zadovoljevanje dnevnih energijskih, vitaminskih, mineralnih potreb človeku najbolj prijazne živalske beljakovine, kot so jajca in jajčni beljaki, ribe in morski sadeži, meso (govedina, piščanec, drobovina, ostalo pusto meso) in mlečni izdelki (skuta, grški jogurt, sirotka in sirotka v prahu). Ne gre pa zanemarit beljakovine rastlinskega izvora, kot so oves, stročnice in kvinoja.
  7. Obvezno si privošči zajtrk, lahko tudi pozni, vendar si ga in to vsak dan. Zajtrk naj bo sestavljen predvsem iz kompleksnih ogljikovih hidratov, primere zajtrkov sem navedla že zgoraj. Zraven skoraj vedno popijem še šalico zelenega čaja.
  8. Kosilo naj bo osvežilno ter naj vsebuje kompleksne ogljikove hidrate t.i. balastnih snovi. Moja najljubša kosila v zadnjem času so vse vrste rižot, rižota z gobami, piščancem, zelenjavo, morskimi sadeži. Potem so tukaj riževe testenine s tuno ali drugimi omakami, enolončnice, pečeni ali denstan krompir s piščancem. Ali pa tudi vse vrste solat z mesom, tuno, vendar so revne z OH zato sem po takem obroku hitro lačna, taktat je potrebno vlaknine zaužiti pri drugem obroku.
  9. Večerja mi ni bila tako zelo privzgojena v otroštvu, tako, da je večinoma ne jem. Če sem zvečer na treningu, ali pa sem čez dan izpustila kakšen obrok, zvečer pojem kaj povsem lahkega, npr. riževe vaflje.
  10. Zelo pomembno je, da imamo doma zdrave prigrizke, ko nas zagrabi po lakoti in nimamo časa, da pojemo nekaj bolj konkretnega. Naj jih malo naštejem: vse vrste oreščkov, koruza za pripravo pokovke doma, proteinske čokolade, riževe vaflje, zelenjava (korenje, paprika, redkvica), sadje (grozdje, jagode, jabolka, banana), rižev čips, proteinski napitki, itd.
Zajtrk – ovseni kosmiči z banano, kokosom, cimetom in posušenimi borovnicami.
Zajtrk . ovseni kosmiči z jabolki in cimetom
Zajtrk – domači cheescake brez sladkorja, sadje, 100% pomarančni sok in kava (količinsko za dve osebi)
Kosilo – rižota s piščančjim mesom in brokolijem
Kosilo – rižota s piščancem in rukola z jajckom
Kosilo – panirana piščančja prsa iz pečice, zelena solata in mešana solata s stročnicami.
Malica – mešano sadje in kozarec limonade